Geen recht op bijstand

 

Heb je volgens het UWV geen recht op bijstand? Dan kan uitkering gestopt jou misschien alsnog helpen. Lees hier meer over de mogelijkheden om wel recht op bijstand te ontvangen. U kunt ook direct contact opnemen via het contactformulier.

Lees hieronder meer over “Geen recht op bijstand”.

Geen recht op bijstand

Heeft u geen recht op bijstand? Dan kan uitkering gestopt u helpen

Geen recht op bijstand. Wat nu?

Wanneer je geen (hoog) inkomen hebt en zonder hulp niet in je eigen levensonderhoud kan voorzien dan kan je aanspraak maken op de Wet Werk en Bijstand (WWB). De WWB, ook wel de bijstand genoemd, is het laatste vangnet van de sociale zekerheid in Nederland.

Op het moment dat je geen recht meer hebt op de WW, een andere regeling of toeslag waar je een beroep op kan doen, kan je in aanmerking komen voor de bijstand. Dus wanneer je niet over de financiële middelen beschikt om in je primaire levensbehoeften te voorzien heb je normaal gesproken recht op bijstand. De huur, gas, water en licht moet betaald blijven worden. Maar soms heb je geen recht op bijstand

Voorwaarden bijstandsuitkering

Het spreekt voor zich dat je aan een aantal voorwaarden moet voldoen om in aanmerking te komen voor de bijstand. Over het algemeen moet je in Nederland wonen, tussen de 18 en de pensioensgerechtigde leeftijd zijn en een niet te hoog inkomen en vermogen. Heb je wel een hoger vermogen dan maximaal is toegestaan dan moet je dat eerst “opmaken” voordat je een bijstandsuitkering mag hebben.

Strikt genomen is de bijstand bedoeld om tijdelijk hulp te bieden, aan mensen die het nodig hebben, totdat ze in staat zijn weer zelfstandig en onafhankelijk zichzelf te onderhouden. Onder de huidige economische en maatschappelijke omstandigheden ontvangen mensen vaak voor langere tijd een bijstandsuitkering.

Geen recht op bijstand.

Het komt echter in bepaalde gevallen voor dat mensen geen recht op bijstand hebben. Wanneer je in de gevangenis zit of in de gevangenis zou moeten verblijven heb je geen recht op een bijstandsuitkering. Dat geldt ook wanneer je te lang (dan afgesproken op vakantie bent) in het buitenland zit of als je jonger bent dan 18 jaar.

Maar het komt ook voor dat je bijstandsuitkering wordt beëindigd of dat je geen recht hebt op de bijstand. Vaak komt dit voor omdat je niet meer aan de voorwaarden voldoet. Je inkomen en vermogen zijn toegenomen of je hebt de AOW-leeftijd bereikt. In dit soort gevallen heb je geen recht meer op bijstand.

Als je bijstandsuitkering is beëindigd door een intrekkingsbesluit van de gemeente dan komt dat omdat de gemeente heeft vastgesteld dat je enige tijd geen recht meer had op je uitkering. De uitkering zal dan met terugwerkende kracht worden stopgezet. Teveel ontvangen bijstand kan dan moeten worden terugbetaald.

Wat nu?

Het kan echter ook voorkomen dat je uitkering onterecht wordt beëindigd of dat je aanvraag onterecht is afgewezen. In dat geval is het van belang om zo snel mogelijk stappen te ondernemen. Hoe langer je stil blijft des te langer je geen inkomen hebt. Gezien je huidige financiële situatie is dit niet een positie om lang in te verkeren.

Dankzij het rechtsbijstandsysteem heeft iedereen toegang tot rechtshulp. Via Sociaal Verhaal kan je geholpen worden middels gratis juridisch advies en rechtshulp. In overleg kan je geholpen worden met het indienen van je bezwaarschrift en de eventuele bezwaarprocedure. In geval van uiterste nood kan er gezocht worden naar noodvoorzieningen of bijzondere bijstand omdat je natuurlijk wel moet kunnen leven en in je levensbehoeften moet blijven voorzien.

Komt deze situatie je bekend voor en heb je advies of hulp nodig? Neem dan vrijblijvend contact op met Sociaal verhaal.