Herkeuring WIA UWV
Heeft u een oproep voor een herkeuring voor de WIA van het UWV ontvangen ? Neem dan direct contact met ons op. Wij vertellen u waar u op moet letten bij een herkeuring voor de WIA door het UWV. De herkeuring van uw arbeidsongeschiktheid in het kader van uw WIA uitkering van het UWV kan grote gevolgen voor u hebben. Indien de UWV verzekeringsarts besluit dat u arbeidsgeschikt bent voor de WIA of als de UWV-arts beslist dat uw arbeidsongeschiktheidspercentage voor de WIA moet worden verlaagd, dan wordt uw WIA-uitkering verlaagd of stopgezet door het UWV. Het is daarom van belang dat u goed voorbereid naar het UWV gaat voor de herkeuring van uw arbeidsongeschiktheid voor uw WIA.
Hoe verloopt een WIA keuring?
Bent u ziek en wilt u weten hoe een WIA uitkering verloopt? Wij kunnen u dit vertellen. Wanneer u bijna 104 weken ziek bent, dan kunt u bij het UWV een WIA-uitkering aanvragen. Het UWV stuurt u na anderhalf jaar ziekte een brief hierover. U moet de WIA-uitkering op tijd aanvragen. Uw aanvraag voor de WIA dient u te doen uiterlijk in de 91e week van uw arbeidsongeschiktheid. Het UWV beoordeelt aan de hand van uw aanvraag of u en uw werkgever voldoende aan re-integratie hebben gedaan. Is dit het geval, dat ontvangt u een uitnodiging voor een WIA-keuring door een verzekeringsarts van het UWV.
De WIA-keuring bestaat uit drie onderdelen:
- Het gesprek/onderzoek met de verzekeringsarts
- Het onderzoek door de arbeidsdeskundige van het UWV
- Het vaststellen van de mate van arbeidsongeschiktheid
Onderzoek verzekeringsarts UWV
Naar aanleiding van uw WIA-aanvraag krijgt u een oproep voor een onderzoek door een verzekeringsarts van het UWV. Deze arts onderzoekt welke medische beperkingen u heeft door uw ziekte op handicap. Hij beoordeelt wat u nog wel kunt en wat u niet meer kunt doen. Deze arts stelt uw belastbaarheid voor werk vast. De arts:
- Stelt vragen en voert een gesprek met u
- Kan medisch onderzoek bij u verrichten
- Kan medische informatie opvragen bij uw specialisten
- Kan u doen onderzoeken door een medisch deskundige die niet bij het UWV werkt
- Kan een tweede verzekeringsarts inschakelen als er sprake is van een ziekte die moeilijk te beoordelen is, zoals psychische problemen, fibromyalgie, RSI of een chronisch vermoeidheidssyndroom/ME
Tips keuring door UWV verzekeringsarts
Hierbij een aantal tips voor de keuring door de UWV verzekeringsarts
- Vraag de arts om zelf informatie op te vragen bij uw medisch specialisten. De verzekeringsarts is daartoe echter niet verplicht.
- De verzekeringsarts heeft een machtiging van u nodig om informatie op te vragen bij uw specialisten of huisarts. Middels deze machtiging weten uw medisch specialisten dat u toestemming heeft gegeven om medische informatie aan het UWV te verstrekken.
- Maak voor het gesprek met het UWV aantekeningen van wat u zelf aan de UWV arts wil vertellen. Anders kunt u belangrijke punten over uw ziekte vergeten te noemen.
- Als u zelf recente medische informatie heeft, neem daarvan dan een copie mee om aan de UWV arts te geven.
- Neem een lijst mee met de namen en contactgegevens van uw behandeld artsen naar het onderzoek.
- Neem de verpakkingen van medicijnen mee die u gebruikt.
- Als u dat prettig vindt, dan mag u iemand meenemen naar de UWV keuring om u te ondersteunen in het gesprek met de arts.
- Vraag aan uw huidige behandeld artsen om uw medische toestand te beschrijven. Neem deze brief of aantekeningen van uw behandeld arts mee naar de UWV keuring.
- Zet voor uzelf op papier welke problemen u dagelijks heeft door uw ziekte. Benoem de dingen die u wel en niet kunt doen. Geef daarvan voorbeelden.
- Beschrijf hoe uw doorsnee dag eruit ziet. Maak daarbij onderscheid tussen een goede dag en een slechte dag en geef aan hoe vaak de slechte dagen voorkomen.
- Zet zoveel mogelijk op papier voor uzelf. Ook de vragen die u aan de verzekeringsarts wil stellen. Neem deze aantekeningen van u mee naar het gesprek met het UWV.
- U heeft recht op een gespreksverslag van het UWV met de verzekeringsarts. U heeft tevens het recht om het dossier van het UWV over uzelf in te zien. Dit moet u schriftelijk aanvragen bij het UWV.
Na afloop van uw keuring bij het UWV, stelt de verzekeringsarts uw beperkingen vast. De UWV-arts vult aan de hand van uw medische informatie en zijn eigen onderzoek uw beperkingen in op de ‘functionele mogelijkheden lijst’ (FML). Op deze lijst worden zes categorieën genoemd, waarop u beperkt kunt zijn:
- Persoonlijk functioneren (bijvoorbeeld werktempo, concentratie, flexibiliteit)
- Sociaal functioneren (bijvoorbeeld de omgang met uw collega’s)
- Aanpassing aan omgevingseisen
- Dynamische handelingen (bewegen, lopen, tillen, typen)
- Statische houdingen (zoals staan en zitten)
- Werktijden (bijvoorbeeld nachtdienst, aantal uren per dag)
Bezwaar keuring UWV verzekeringsarts
Bent u het na afloop niet eens met het rapport over uw keuring door de UWV verzekeringsarts en wilt u bezwaar maken, neem dan met ons contact op. U kunt alleen bezwaar maken tegen een beslissing van arbeidsgeschiktheid van de UWV verzekeringsarts in het kader van de Ziektewet. Bent u door het UWV gekeurd voor een WIA-uitkering en bent u het niets eens met de conclusies van de verzekeringsarts, dan dient u eerst de daaropvolgende beslissing van het UWV af te wachten over uw recht op een WIA-uitkering. Pas als het UWV besluit om op basis van het onderzoek van de verzekeringsarts uw WIA-uitkering stop te zetten of te korten, danwel uw aanvraag WIA-uitkering af te wijzen, kunt u bezwaar maken tegen de beslissing van het UWV. Neemt u daarom direct contact met ons op als u een brief van het UWV heeft ontvangen. Wij adviseren u gratis of u bezwaar kunt maken tegen de brief van het UWV naar aanleiding van uw keuring door een UWV verzekeringsarts.