Geen inkomsten wat nu?

Geen inkomsten wat nu?

We hebben met zijn allen betere tijden gekend. In grote lijnen ging het na de jaren 80 van de vorige eeuw vrij goed met ons land. Nu ook de gouden tijden van de internetbubbel voorbij zijn bevinden wij ons in een economische crisis die geleid heeft tot het hoogste aantal dat Nederland tot nu toe gekend heeft.

Over het algemeen hebben de meeste mensen het niet zelf in de hand of ze hun baan behouden of niet. Het is dan ook op zich niet zo vreemd als je zelf deel uit maakt van een massaontslag en daarom dus ook werkloos bent geworden.

Je bent wellicht niet de enige persoon die met dit probleem te maken hebt maar wanneer je geen inkomsten hebt en daardoor je vaste lasten niet meer kan betalen heb je aan die gedachte natuurlijk heel weinig.

 

De gevolgen van geen inkomen wat nu

Het verliezen van je baan heeft verstrekkende gevolgen. Huizen en hypotheken worden tegenwoordig berekend op basis van tweeverdieners. Het wegvallen van in ieder geval één inkomen is al snel van grote invloed op de financiële draagkracht van een huishouden om de hypotheek af te kunnen lossen.Maar ook zonder koopwoning heeft werkloosheid een grote impact. Uiteindelijk moet je in staat blijven om rekeningen te betalen in je primaire levensbehoeften te voorzien. Dit is zeker het geval wanneer er jonge kinderen betrokken zijn.

 

Geen inkomsten meer wat nu

Wanneer er geen geld meer binnenkomt heb je ook weinig keuzes. Zonder geld kan je niets en ga je alleen maar achteruit. Je hebt dan eigenlijk alleen maar twee doelen waar jij je op moet gaan richten. Een bron van inkomsten hebben en het zo snel mogelijk vinden van een nieuwe baan.
Om te kunnen leven ga je als eerste op zoek naar een uitkering. De overheid biedt zijn burgers de mogelijkheid om een uitkering aan te vragen. Er zijn in Nederland vier soorten uitkeringen waar je eventueel een beroep op zou kunnen doen.
Deze uitkeringen zijn: de algemene bijstand (de WWB, of “bijstand”), bijzondere Bijstand, langdurigheidstoeslag en de werkeloosheidswet (WW). Afhankelijk van je persoonlijke omstandigheden kan je hier in aanmerking voor komen.

 

Geen inkomsten wat nu? Uitkeringen

Ben je buiten jouw toedoen zonder werk komen te zitten dan heb je in eerste instantie recht op een WW-uitkering. Je bent niet verwijtbaar werkloos geworden dus heb je daar recht op. Op het moment dat je weet dat jij je baan kwijtraakt is het raadzaam om dan je WW bij het UWV aan te vragen. Je hebt minimaal 3 maanden en maximaal 38 maanden recht op de WW.  Hierbij ontvang je doorgaans 75% of 70% van je laatst verdienden dagloon. Je vraagt de WW via het UWV aan.
Heb je geen recht meer op een WW-uitkering of heb je te kort gewerkt om in aanmerking te komen dan heb je recht op de bijstand. Heb je geen financiële middelen meer en kan je niet meer in je levensonderhoud voorzien dan vormt de bijstandsuitkering jouw inkomen. Normaal gesproken is dit een tijdelijke voorziening maar tegenwoordig ontvangen veel mensen deze uitkering ook langdurig. Dit inkomen is gebaseerd op het minimumloon en is aan te vragen bij het UWV en de gemeente.
Als je geen beroep kunt doen op iedere andere regeling of toelage kan je aanspraak maken op de bijzondere bijstand. Dit staat los van de algemene bijstand en iedereen kan het aanvragen. Voor bijzondere onvoorziene kosten zoals medische uitgaven, kapotte wasmachine of een nieuwe bril kan je deze bijstand gebruiken. De bijzondere bijstand vraag je aan bij je eigen gemeente.
Leef je al meer dan 5 jaar op of onder het bijstandsniveau dan kun je de langdurigheidstoeslag aanvragen. Dit is een vast bedrag dat je eenmaal per jaar kan krijgen. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van je leefsituatie en verschilt per gemeente. Deze toeslag moet je bij je eigen gemeente aanvragen.

 

Problemen

Het kan natuurlijk voorkomen dat je tegen problemen aanloopt bij de aanvraag van uw uitkering. Je aanvraag wordt onterecht geweigerd of je uitkering is plotseling stopgezet. Sociaal Verhaal kan je hierbij gratis helpen. Van het opstellen van een bezwaarschrift tot juridisch hulp in de rechtbank, Sociaal Verhaal is je graag van dienst. Het belangrijkste is dat we snel een bron van inkomsten voor je kunnen regelen om van te leven. Dus neem gerust vrijblijvend contact op.