Deskundigenoordeel UWV aanvragen

Bent u het als werknemer niet eens met het oordeel van de arbo-arts over uw ziekmelding en wilt u een second opinion? U kunt dan bij het UWV een deskundigenoordeel aanvragen. Op de website van het UWV kunt u digitaal een deskundigenoordeel aanvragen. Wanneer de arbo-arts van uw werkgever van mening is dat u niet ziek bent en gewoon kunt werken, dan heeft u de mogelijkheid om het UWV te vragen of het oordeel van de verzekeringsarts van uw werkgever juist is.  Werkgevers mogen ook een deskundigenoordeel aan het UWV vragen als zij het niet eens zijn met het oordeel van de arbo-arts over de ziektemelding of arbeidsongeschiktheid van de werknemer. Het deskundigenoordeel van het UWV is een onafhankelijk oordeel waarbij de werkgever of de werknemer vragen heeft over de ziekte of de re-integratie van de werknemer. Er moet sprake zijn van een werknemer die zich heeft ziek gemeld of van een werkgever die vindt dat zijn werknemer (niet) ziek is, maar waarbij de werknemer anders denkt over zijn arbeids(on)geschiktheid. Het deskundigenoordeel van het UWV betreft een momentopname; het richt zich op een bepaalde geschildatum of op een bepaalde verstreken ziekteperiode. Het UWV doet in het deskundigenoordeel geen uitspraak over de periode daarna of over een datum in de toekomst. En het UWV geeft niet aan welke stappen er moeten worden ondernomen door de werkgever of werknemer om tot een succesvolle re-integratie te komen.

Gevolgen deskundigenoordeel UWV

Er zijn geen directe juridisch gevolgen van het deskundigenoordeel van het UWV. De werkgever of werknemer moet na het deskundigenoordeel zelf verdere actie ondernemen. Het UWV deskundigenoordeel is geen besluit in de zin van de Algemene wet bestuursrecht (Awb). Er is geen bezwaar of beroep mogelijk tegen een deskundigenoordeel van het UWV. Indirect zijn er uiteraard wel gevolgen voor de werkgever en de werknemer. Wanneer het oordeel van de arbo-arts over de ziekte van de werknemer door het UWV in het deskundigenoordeel wordt weersproken of wordt bevestigd, dan heeft dit arbeidsrechtelijke gevolgen voor werkgever en werknemer. Als de werknemer bijvoorbeeld volgens de arbo-arts en het UWV deskundigenoordeel arbeidsgeschikt is en de werknemer weigert om zijn arbeid te hervatten, dan kan de werkgever het loon inhouden of een ontslagprocedure opstarten. En als de werknemer arbeidsongeschikt wordt geacht, dan kan de werknemer loondoorbetaling vorderen en van de werkgever eisen dat hij naar ander werk wordt begeleid. De werknemer is – indien het ziektebeeld volgens de arbo-arts en het UWV dit toelaat – verplicht om mee te werken aan re-integratie. Als de werknemer dit weigert, dan mag de werkgever loon inhouden of de re-integratie via de rechter afdwingen bij de werknemer.

Geen deskundigenoordeel UWV mogelijk voor uitzendkrachten

Helaas is het voor uitzendkrachten die ziek worden niet mogelijk om een deskundigenoordeel bij het UWV te vragen over hun ziekte en het oordeel van de verzekeringsarts daarover. Op grond van de uitzendovereenkomst eindigt bij ziekte de arbeidsrelatie tussen het uitzendbureau en de uitzendkracht. Vanwege de ziekte komt de uitzendkracht in de WW bij het UWV terecht en vervult de UWV-verzekeringsarts de rol van arbo-arts. Er zou dan sprake zijn van belangenverstrengeling als een verzekeringsarts van het UWV een deskundigenoordeel moet geven over de rapportage van een collega UWV-verzekeringsarts over de arbeids(on)ongeschiktheid van de ziekmelding van de uitzendkracht.  Het is echter wel mogelijk voor een zieke uitzendkracht om, in plaats van een deskundigenoordeel bij het UWV over de arbeidsgeschiktheidsverklaring van de UWV verzekeringsarts in het kader van de ziektewetuitkering, een second opinion aan te vragen bij een onafhankelijke verzekeringsarts. Dit vloeit voort uit de nieuwe Arbowet die ingaat per 1 januari 2017. Hierin staat dat elke zieke werknemer recht heeft op een onafhankelijke second opinion over het oordeel van de arbo-arts van de werkgever over de ziekmelding van de werknemer. Sociaal Verhaal is van mening dat uitzendkrachten die in de ziektewet zitten en door een UWV-verzekeringsarts zijn onderzocht op arbeids(on)geschiktheid, eveneens recht hebben op een onafhankelijke second opinion van een verzekeringsarts (niet zijnde een UWV-verzekeringsarts). Heeft u dus een beslissing van arbeidsgeschiktheid van een UWV-verzekeringsarts ontvangen over uw ziektewetuitkering. En bent u het niet eens met de bevindingen van de UWV-arts, neem dan contact op met Sociaal Verhaal. Wij zorgen dat u een gratis second opinion kunt aanvragen bij een onafhankelijke verzekeringsarts.

uitkering gestopt?

Bent u het als werknemer niet eens met het oordeel van de arbo-arts over uw ziekmelding en wilt u een second opinion? U kunt dan bij het UWV een deskundigenoordeel aanvragen