Participatiewet – verlaging bijstandsuitkering
Wil de gemeente uw bijstandsuitkering verlagen, bijvoorbeeld vanwege samenwonen, op grond van de kostendelersnorm, omdat u inkomen heeft gehad of door beslag op uw uitkering ?
Komt u door de verlaging van uw uitkering in de financiële problemen en wilt u de verlaging van uw bijstand door de gemeente voorkomen ?
Neemt u dan contact op met Sociaal Verhaal en scan en mail ons de laatste brieven van de gemeente waarin u uitkering wordt verlaagd. Wij kijken dan samen met u of de verlaging van uw uitkering terecht is en wat er aan te doen is. Als de vermindering van uw uitkering onterecht is, dan kunnen wij zorgen dat een advocaat gratis bezwaar maakt tegen verlaging van uw bijstand. Ook als u zelf bezwaar wilt maken tegen de verlaging van uw bijstandsuitkering, dan kan Sociaal Verhaal u adviseren wat u in het bezwaarschrift moet zetten om de verlaging van uw uitkering te voorkomen.
Kostendelersnorm – verlaging uitkering Participatiewet
Verlaging van uw bijstandsuitkering kan plaatsvinden vanwege de kostendelersnorm in de bijstand dien in 2015 is ingevoerd.
De kostendelersnorm betekent dat als u een woning deelt met meer personen, uw bijstandsuitkering wordt verlaagd. Hoe meer volwassenen van 21 jaar of ouder in uw woning, hoe lager uw bijstandsuitkering. Omdat u de woonkosten kunt delen, zijn uw kosten lager volgens de gemeente en kan uw uitkering verlaagd worden.
Voor toepassing van de kostendelersnorm gaat het om de feitelijke situatie, waar iemand zijn hoofdverblijf heeft. De inschrijvingen in de gemeentelijke basisadministratie zijn daarvoor een indicatie voor de gemeente, maar is niet doorslaggevend voor de beoordeling van uw huisvestingssituatie.
Uitzondering kostendelersnorm
Als er sprake is van een zelfstandige woning, waarbij er niemand bij u inwoont, dan valt u niet onder de kostendelersnorm. Wanneer u met meerdere personen in dezelfde woning woont en er sprake is van een huurovereenkomst, dan kunt u onder de uitzondering van de kostendelersnorm vallen. Hierbij moet in de huurovereenkomst een commerciële prijs zijn afgesproken, die elk jaar geïndexeerd wordt. De huurprijs moet in verhouding staan tot de geleverde prestatie zoals die in het commercieel verkeer gebruikelijk is. Is het zo dat er slechts een bijdrage in de kosten of een tegenprestatie voor het mede bewonen wordt geleverd, zoals schoonmaken of boodschappen doen, dan is er geen sprake van een commerciële huurovereenkomst en is de kostendelersnorm van toepassing. Om onder de uitzondering van de kostendelersnorm te vallen, dan moet elke medebewoner een commercieel huurcontract hebben.
Verlaging uitkering door andere inkomsten
De hoofdregel in de Participatiewet is dat al uw inkomen in mindering worden gebracht op uw bijstandsuitkering. U mag dus deels werken naast uw uitkering, uw uitkering wordt dan gekort vanwege deze inkomsten. Sommige inkomsten worden echter niet gekort of worden gedeeltelijk vrijgelaten. De gemeente bepaalt welke inkomsten gedeeltelijk worden vrijgesteld. U bent wel verplicht om altijd al uw inkomen door te geven aan de gemeente. Anders zou er stopzetting van uw uitkering of strafkorting van uw uitkering kunnen plaatsvinden. De gemeente kan ook besluit teveel ontvangen uitkering terug te vorderen. Ook als de hoogte van uw maandelijkse bijverdiensten niet duidelijk zijn, moet u daarvan toch melding maken bij de gemeente. Door de koppeling van de gemeente met bestanden van de belastingdienst komt de gemeente er wel achter dat u naast uw uitkering inkomen heeft. De gemeente kan dan besluiten om de hoogte van uw inkomsten te schatten en van uw uitkering af te trekken of de gemeente trekt uw uitkering met terugwerkende kracht in en vordert de teveel betaalde uitkering van u terug. Als u uw inkomen naast uw bijstand niet aan de gemeente opgeeft, dan is de kans groot dat u in elke geval een strafkorting krijgt op uw uitkering.
Inkomsten worden toegerekend aan de periode waarop deze betrekking hebben en niet aan de periode waarin dit wordt uitbetaald. Als u heeft gewerkt in januari, maar u wordt pas betaald in februari, dan heeft dit gevolgen voor uw uitkering over januari en niet over februari.
Inkomenskorting regels gemeente
De gemeente beslist wanneer en welk inkomen op uw uitkering wordt gekort.
Uw uitkering wordt gekort op basis van uw netto inkomsten.
Loon in natura waardeert de gemeente op een geldbedrag dat op uw uitkering wordt gekort.
Bij korting op uw bijstand wordt rekening gehouden met recht op vakantietoeslag.
Inkomen uit arbeid, loon, wordt maximaal zes maanden gedeeltelijk vrijgelaten. De vrijstelling heeft betrekking op 25% van uw inkomsten met een maximum van netto 192 euro per maand. Dit kan alleen als de arbeid positief is voor uw arbeidsinschakeling (zodat u uiteindelijk uit de bijstand gaat).
Verwervingskosten, zoals reiskosten, neemt de gemeente niet mee.
Inkomsten waarbij uw uitkering wordt gekort door de gemeente
Loon, vakantietoeslag, eindejaarsuitkering of gratificatie.
Uitkeringen van andere instanties zoals het UWV en de SVB.
Lijfrentes.
Inkomen uit verhuur, onderhuur en kostgangers.
Alimentatie en een alimentatie afkoopsom.
Vergoeding voor materiële schade bij letselschade.
Heffingskortingen, teruggave van belastingen en premies door de Belastingdienst.
Voor 65-plussers, alleenstaande ouderen en jongeren zijn de regels iets anders. Als een vijfenzestigplusser werkt en daarmee inkomen verdient, dan wordt dit inkomen altijd vrijgelaten voor verrekening met de bijstandsuitkering. Bij 65-plussers geldt eveneens niet de voorwaarde dat inkomen uit arbeid alleen gedeeltelijk vrijgesteld is als de vrijstelling bijdraagt aan de arbeidsinschakeling.
Voor alleenstaande ouders geldt dat zij recht hebben op vrijlating van hun inkomen uit arbeid gedurende het eerste half jaar voor 25% met een maximum van 192 euro per maand. Een alleenstaande ouder die de gehele zorg draagt voor één of meer kinderen tot 12 jaar oud, kan na deze periode van een half jaar, in aanmerking komen voor een vrijstelling van nog eens maximaal dertig maanden. Deze vrijstelling is gemaximeerd tot 12,5% van het inkomen met de grens van 12 euro netto per maand.
Jongeren tot zevenentwintig jaar kunnen geen beroep doen op gedeeltelijke vrijlating van hun inkomen. Jongeren moeten in staat zijn om geheel op eigen kracht uit de bijstand te komen en krijgen geen stimulans in de vorm van een gedeeltelijke vrijstelling.
Beslaglegging of verrekening uitkering gemeente
Heeft een schuldeiser beslag gelegd op uw uitkering of houdt de gemeente maandelijks een bedrag op uw uitkering in voor een schuld aan de gemeente ? Dan kan het best zo zijn dat uw maandelijks inkomen ten gevolge van de beslaglegging of de verrekening door de gemeente onder de wettelijk beslagvrije voet is gedaald. Dit is wettelijk niet toegestaan en u kunt dan aan de gemeente (bij verrekening) of aan de schuldeiser (bij beslaglegging) vragen om de inhouding op uw uitkering te verlagen. De gemeente en de beslagleggende deurwaarder zijn verplicht om aan uw verzoek gevolg te geven. Ten aanzien van de inhoudingen op uw bijstand door de gemeente is het zo dat de uitkeringsspecificatie van elke maand geldt als een besluit van de gemeente in de zin van de Algemene wet bestuursrecht. Wanneer er dus op uw uitkeringsspecificatie staat dat de gemeente een (te hoog) bedrag heeft ingehouden voor een vordering van de gemeente, dan kunt u tegen deze inhouding elke maand schriftelijk bezwaar maken. U moet dan een bezwaarschrift bij de gemeente indienen waarin u aangeeft dat de inhouding in strijd met de wet is omdat uw maandelijks inkomen ten gevolge van de verrekening door de gemeente is gelegen beneden de door u geldende wettelijke beslagvrije voet (90% van de bijstandsnorm).
Kunt u zelf geen bezwaarschrift opstellen of indienen bij de gemeente en wilt u hulp met een bezwaarschrift, dan kan Sociaal Verhaal u kosteloos helpen. Indien nodig kan Sociaal Verhaal u een gratis advocaat toewijzen om bezwaar te maken tegen de inhouding op de uitkering door de gemeente.