Wat doe je als je werkloos bent
Werkeloos, wat nu? Geen werk. Je hebt geen baan meer. Je hebt geen vooruitzicht op werk. Een contractverlenging zat er niet meer in. Je bent werkloos. Wat doe je als je werkloos bent? Het einde van de wereld? Waarschijnlijk niet maar het niet hebben van een betaalde baan heeft verstrekkende gevolgen in tijden van economische malaise.
Uiteraard direct contact op nemen met Sociaal Verhaal, want zij zullen jou per direct bijstaan in het aanvragen van een uitkering. Al helemaal als je een laag inkomen hebt (gehad), dan doen ze het zelfs gratis, zie hier de voorwaarden.
Wat doe je als je werkloos bent?
De psychologische gevolgen van het niet hebben van werk zijn groot en niet zomaar te benoemen. Bewust en onbewust kunnen de effecten van werkeloosheid bij een individu goed merkbaar zijn. Het is moeilijk om in tijden van massale en langdurige werkloosheid onaangetast te blijven.
Trots, ego en verantwoordelijkheidsgevoel kunnen behoorlijke klappen oplopen wanneer iemand zonder werk zit. Bij langdurige werkloosheid loert een depressie vaak om de hoek en vaak zijn het hele gezinnen die op meer manieren dan één de gevolgen ervaren van werkloosheid.
Praktische kant
Het mag duidelijk zijn dat de psychologiscahe kant van dit verhaal vrij complex kan zijn. Daarom richten we ons in dit verhaal ons verhaal op de praktische kant van werkeloosheid. Wat zijn de praktische dingen waar men op moet letten wanneer men geen werk meer heeft? Dus, wat doe je als je werkeloos bent, maar dan in praktisch opzicht?
Onder normale omstandigheden, waarbij er geen sprake is van gezondheidsproblemen, heeft iedereen recht op een WW-uitkering. Natuurlijk ben je al actief bezig met het zoeken naar een nieuwe baan maar mocht dit niet het geval zijn ga je dit zo spoedig mogelijk doen. In de tussentijd is het belangrijk dat je wel een vast inkomen hebt.
Daarom vraag je bij het UWV een WW-uitkering aan. Buiten het zo snel mogelijk vinden van een nieuwe betaalde betrekking blijft het kunnen voorzien in je primaire levensbehoeften een prioriteit. Vraag daarom zo snel mogelijk deze uitkering zodra u weet wanneer bijvoorbeeld uw contract afloopt.
Wat doe je als je werkloos bent; een uitkering?
Iedereen die in aanmerking komt voor een WW-uitkering heeft minimaal 3 maanden en maximaal 38 maanden recht op deze uitkering. Hoe lang je uitkering precies duurt, hangt af van jouw arbeidsverleden. Het spreekt voor zich dat hoe langer je hebt gewerkt des te langer je recht hebt op een WW-uitkering.
Aannemende dat je recht hebt op WW dan krijg je bij een basisuitkering van 3 maanden de eerste 2 maanden 75% van uw dagloon. De derde maand is vervolgens 70% van uw dagloon. Krijgt u langer een WW-uitkering dan krijgt u na de tweede maand 70% van uw dagloon. Voor de nieuwsgierigen onder ons kan uw maximale wettelijke dagloon nooit hoger zijn dan €195,96.
Maar goed, dit is een korte uitleg over de duur en hoogte van een WW-uitkering. De realiteit is dat huidige sociaal-maatschappelijke omstandigheden verre van goed zijn. Voor veel mensen toont de praktijk vaak aan dat de duur van de WW-uitkering al afgelopen is voordat men een nieuwe betaalde baan heeft gevonden.
Aanvragen en werk zoeken
Het is belangrijk dat vanaf het moment dat je weet dat je zonder werk komt te zitten kordaat optreedt. Vraag zo snel mogelijk via het UWV je werkeloosheidsuitkering aan. Vanaf de datum dat je arbeidsovereenkomst niet wordt verlengd is je WW-uitkering je enige bron van inkomen.
De aanvraagprocedure kan soms lang duren. Met de dagelijkse toename van werkelozen en de tekorten van tijd en arbeid bij het UWV is de aanvraagprocedure er niet korter op geworden. Houdt er dus rekening mee dat enkele maanden kan duren (en in sommige gevallen zelfs veel langer).
Gedurende deze periode heb je dus geen inkomen omdat je niet werkt en ontvang je geen uitkering. Voor veel mensen betekent dit in de praktijk dat ze tegen grote financiële problemen oplopen. De rekeningen moeten tenslotte gewoon betaald worden. Het feit dat je wellicht later met terugwerkende kracht je uitkering krijgt lost deze problemen niet op.
Wees er dus snel bij om je uitkering aan te vragen als je werkloos bent. Bovendien bestaat de kans dat de aanvraag wordt geweigerd. Dit kan bijvoorbeeld omdat er sprake zou kunnen zijn van “verwijtbare” werkloosheid of om dat je niet voldoet aan de wettelijke eisen van de WW.
Voor dergelijke situaties is het belangrijk om te weten dat er organisaties zijn die je hiermee kunnen helpen. Zij kunnen je helpen procedures te verkorten of voor jou in bezwaar of beroep gaan. Maar ook wanneer de financiële nood zeer hoog is geworden kunnen deze organisaties voor jou bij de gemeente een tijdelijke nood bijstandsuitkering aanvragen om in je primaire levensbehoeften te kunnen voldoen.
In Nederland hebben we gelukkig (nog) een rechtsbijstandsysteem. Dit is gecreëerd om mensen, die om wat voor reden dan ook, zich aan de onderkant van de samenleving bevinden, van rechtshulp te voorzien. Dus maak er ook gebruik van: vraag hier jouw hulp aan.