Ben je alleenstaande ouder en heb je (tijdelijk) te weinig inkomen? Dan kun je mogelijk een bijstandsuitkering aanvragen via jouw gemeente. De bijstand helpt je om toch in het levensonderhoud van jou en je kind(eren) te voorzien.
Als alleenstaande ouder kom je in aanmerking voor een bijstandsuitkering als je:
Minimaal 18 jaar oud bent
In Nederland woont en rechtmatig verblijft
Geen of onvoldoende inkomen hebt om van te leven
Geen recht hebt op andere uitkeringen (zoals WW of toeslagen)
Je eigen vermogen onder de grens blijft (€7.770 in 2025)
Bereid bent om te werken of deel te nemen aan re-integratieactiviteiten
Let op: Je kind telt niet mee voor de kostendelersnorm zolang hij of zij jonger is dan 27 jaar en geen eigen inkomen heeft.
Je vraagt de bijstandsuitkering aan bij de gemeente waarin je woont. Dit kan meestal online met je DigiD. Tijdens de aanvraag lever je onder andere de volgende gegevens aan:
Identiteitsbewijs
Informatie over je inkomen, vermogen en woonlasten
Gegevens van je kind(eren)
Na de aanvraag volgt vaak een gesprek met een klantmanager. Je bespreekt jouw situatie, kansen op werk en eventuele ondersteuning vanuit de gemeente.
De hoogte van de uitkering is in 2025 voor een alleenstaande of alleenstaande ouder:
€1.345,45 netto per maand (inclusief vakantiegeld). Dit is 70% van het netto minimumloon.
Heb je hogere kosten omdat je kinderen hebt? In sommige gemeenten kun je aanvullende hulp krijgen, zoals een kindpakket of bijzondere bijstand voor schoolkosten of sport.
Het aanvragen van een bijstandsuitkering als alleenstaande ouder kan even wat papierwerk kosten, maar je staat er niet alleen voor. De gemeente helpt je hierbij en bekijkt samen met jou wat nodig is om financieel en praktisch weer vooruit te komen.
Onze dienstverlening is volledig gratis. Je hoeft je geen zorgen te maken over kosten; wij zorgen ervoor dat je de hulp krijgt die je nodig hebt. Wil je meer weten?