Bezwaar maken tegen terugvordering van bijstand

Bezwaar maken tegen terugvordering van bijstand

Word je geconfronteerd met een terugvordering van bijstand door de gemeente? Dit kan een stressvolle en ingrijpende situatie zijn. Gemeentes kunnen besluiten bijstand terug te vorderen als zij van mening zijn dat deze onterecht is verstrekt, bijvoorbeeld door een vermeend samenwonen, niet opgegeven inkomsten, of het niet voldoen aan de inlichtingenplicht. Toch is een terugvordering niet altijd terecht. Het is daarom belangrijk om te weten hoe je hiertegen bezwaar kunt maken.

Waarom bezwaar maken?

Veel mensen denken dat een beslissing van de gemeente definitief is, maar dat is niet waar. Gemeentes maken soms fouten bij de beoordeling van je situatie of hanteren onjuiste berekeningen. Door bezwaar te maken, geef je jezelf de kans om de situatie te laten heroverwegen en mogelijk de terugvordering te laten schrappen of verlagen. Bovendien kun je tijdens het proces een betalingsregeling aanvragen om financiƫle problemen te voorkomen.

Hoe maak je bezwaar tegen een terugvordering?

  1. Dien een schriftelijk bezwaarschrift in binnen 6 weken: Dit is de wettelijke termijn waarin je bezwaar kunt maken. Zorg dat je brief duidelijk en beknopt is.
  2. Leg uit waarom je het niet eens bent met de terugvordering: Geef bijvoorbeeld aan waarom de situatie anders is dan de gemeente stelt, of waarom je denkt dat de berekening niet klopt.
  3. Voeg bewijsstukken toe: Ondersteun je bezwaar met relevante documenten, zoals correspondentie met de gemeente, loonstroken, bankafschriften, of bewijs van betalingen.
  4. Schakel hulp in: Organisaties zoals Sociaal Verhaal of een gespecialiseerde advocaat kunnen je gratis helpen bij het opstellen van een sterk bezwaarschrift.

Tips voor een succesvol bezwaar

  • Wees op tijd: De termijn van 6 weken is strikt. Zorg dat je bezwaar binnen deze periode wordt ingediend.
  • Blijf duidelijk en feitelijk: Emoties kunnen begrijpelijk zijn, maar houd je bezwaar zakelijk en to the point.
  • Vraag om een betalingsregeling: Als je tijdens de bezwaarprocedure moeite hebt om de terugvordering te betalen, kun je een verzoek indienen om gespreid te betalen.

Wat gebeurt er na je bezwaar?

De gemeente is verplicht om je bezwaar te beoordelen en een beslissing te nemen. Dit wordt een “beslissing op bezwaar” genoemd. Als je het ook met deze beslissing niet eens bent, kun je in beroep gaan bij de rechtbank. Laat je in dit proces bijstaan door een juridisch specialist om je kansen op succes te vergroten.

Door op tijd en goed voorbereid bezwaar te maken, kun je de financiƫle gevolgen van een terugvordering beperken en onterechte claims van de gemeente aanvechten.

Neem gratis contact op!

Onze dienstverlening is volledig gratis. Je hoeft je geen zorgen te maken over kosten; wij zorgen ervoor dat je de hulp krijgt die je nodig hebt. Wil je meer weten?