Bijstandsuitkering terugbetalen?

Bijstandsuitkering terugbetalen?

Het kan een grote schok zijn als de gemeente je vraagt om een bijstandsuitkering terug te betalen. Dit gebeurt vaak als de gemeente van mening is dat je onterecht bijstand hebt ontvangen, bijvoorbeeld door een vermeend samenwonen, het niet nakomen van de inlichtingenplicht, of extra inkomsten die niet zijn doorgegeven. In veel gevallen is deze terugvordering niet correct of niet proportioneel. Het is daarom belangrijk om je situatie goed te laten beoordelen en actie te ondernemen.

Om bezwaar te maken tegen een terugvordering, dien je binnen 6 weken na ontvangst van de beslissing een bezwaarschrift in bij de gemeente. Geef hierin duidelijk aan waarom je het niet eens bent met de terugvordering en voeg bewijsstukken toe, zoals correspondentie met de gemeente, bankafschriften, of andere relevante documenten. Een goed onderbouwd bezwaar kan leiden tot een herziening van het besluit of een betalingsregeling.

Indien de terugvordering je in ernstige financiële problemen brengt, kun je ook een verzoek indienen voor kwijtschelding of een betalingsregeling. Het is daarbij van belang om je financiële situatie goed in kaart te brengen. Voor gratis hulp en advies kun je terecht bij organisaties zoals Sociaal Verhaal, die je bijstaan met juridisch advies en het opstellen van bezwaarschriften.

Door tijdig en zorgvuldig te handelen, kun je onnodige financiële druk voorkomen en ervoor zorgen dat je rechten worden beschermd.

Neem gratis contact op!

Onze dienstverlening is volledig gratis. Je hoeft je geen zorgen te maken over kosten; wij zorgen ervoor dat je de hulp krijgt die je nodig hebt. Wil je meer weten?